Demografske neravnoteže teže su rješive od recesije ili inflacije. Novac se može tiskati ili povlačiti unutar nekoliko godina. Ljude potrebnih kvalifikacija, međutim, u kratkom se roku teško može ‘natiskati‘. Zato od Plenkovićeve vlade treba tražiti da bar jednom u dva mandata demografiji ne pristupi populističko-amaterski

Prije dva tjedna premijer Andrej Plenković najavio je da demografija postaje jedan od tri prioriteta hrvatske vlade. Kud premijer okom, tud ekipa iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade skokom. Odmah je najavljena krajnje inovativna mjera: podstanari će moći dobiti subvenciju.

Po svemu sudeći, ta inovacija smišljena je u istome birokratskom laboratoriju kao i ona ‘uspješnica‘ kad je vlast vjerovala da će mamac od dvjesto tisuća poklonjenih kuna biti dovoljan da mladi koji su izbjegli u Irsku i druge države na zapadu napune izvanredne avionske čarterske linije kojima će se vraćati u domovinu.

Kao što dvjesto tisuća kuna nije potaknulo na povratak ali baš nikoga, tako je svima, osim ekipi iz državne administracije, unaprijed jasno da slijedi još jedan veliki promašaj. Dakle, uz jednaku ponudu stanova za najam uvođenje subvencija samo će podignuti visinu traženih stanarina. A bit će zanimljivo kad se projekta dohvate pravnici, koji će, naravno, kao uvjet za subvenciju tražiti da stanovi koji se iznajmljuju budu uredno prijavljeni poreznim vlastima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr