Neke izmjene će suce koji nisu dobri organizatori posla natjerati da to postanu…

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica povlači potez nakon kojega bi trebalo postati nemoguće da se sudski postupci razvlače unedogled, a parnice traju po dva i tri desetljeća.

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima se striktno definiraju rokovi u kojima će suci morati donositi odluke. Tri godine će biti najdulji rok u kojemu će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana.

Radi se o izmjenama Zakona o parničnom postupku koje idu u javno savjetovanje.

Neke izmjene će suce koji nisu dobri organizatori posla natjerati da to postanu. Uvodi se procesni kalendar i sudac će po zakonu morati planirati svoj rad. Već na prvom ročištu će morati definirati hodogram aktivnosti, a točno će mu biti propisano što sve u njemu mora biti sadržano. Prva stavka će biti sažetak svih spornih činjeničnih i pravnih pitanja. Uz takav sažetak sam sudac će imati jasniji pregled situacije i odmah imati izvučena pitanja kojima se mora baviti.

Vrlo važna novost koju ministar Malenica nameće sucima je obavezno tonsko snimanje svih ročišta. Pritom neće biti obavezan prijepis tonske snimke s ročišta, zapisnik će se voditi samo o najbitnijim radnjama, a ostali detalji bit će pohranjeni u tonskoj snimci. Sama činjenica da sudac neće diktirati u zapisnik sve što je netko izgovorio u sudnici bitno će, možda i upola, skratiti trajanje ročišta, a sve što se na njemu bude zbivalo bit će transparentnije i podložnije kontroli.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay