Gledajući ove strašne scene poplava koje po Europi fizički i egzistencijalno ubijaju mnoštvo ljudi, ovakav tekst možda je neprikladan u ovom trenutku. Tko, dakle, gledajući sve to, može biti protiv novog europskog paketa zakona “Fit for 55” kojim se za nekoliko desetljeća u borbi protiv klimatskih promjena želi u EU-u postići nesvrstanost, zvana klimatska neutralnost i totalno isključenje fosilnih goriva. Dok ista Njemačka radi “Sjeverni tok 2”. Netko tu mulja.

MILIJARDERSKI DERNEK

Bill Gates, koji se miješa u sve, bio je na samitu kao “stručnjak”, sada za klimatske promjene, a ne samo za računala, COVID, borbu protiv siromaštva…., pa postaje i stručnjak zelenog ulaganja. S njim su bili i Zuckerberg, Tim Cook, Warren Buffett, Jeff Bezos…

No, vidi vraga. Kao i obično, ogromna većina sudionika, milijardera, putovala je na skup privatnim avionima, jednim od najvećih zagađivača. Američka agencija za sigurnost leta izvijestila je da je morala odgoditi letove komercijalnih zrakoplova kojima se prevozi obična raja u ekonomskim klasama. Dakle, prvo prosvijetljeni umovi i filantropi, a zatim kukavelj.

Situacija nije licemjerna i tragikomična samo zbog te činjenice, već i zbog ljudi, milijardera, koji su na taj događaj letjeli svojim privatnim zrakoplovima koji ponajviše emitiraju CO2, a oni zasjedaju o smanjenju CO2!?.

Istih dana u Bruxellesu je objavljen nacrt Komisije za porez na zračni prijevoz koji će se postupno plaćati za putnike (svi mi kojima će prijevoz poskupjeti), kao i za robu koju će ti zrakoplovi prevoziti (pa će nam automatski i ona poskupjeti). No, za razliku od nas, obične raje, Gatesu i ekipi milijardera to se neće dogoditi, jer su privatni zrakoplovi izuzeti od ekološkog oporezivanja, pa Komisija kaže, molim lijepo, “jer se koriste u poslovne svrhe“ i koji su bitni za “vođenje poslovanja“!?

Dakle, to što Europa zove borbom protiv klimatskih promjena zapravo je životinjska farma u kojoj će neke životinje biti jednake, a neke, milijarderske, jednakije. Bogati će postati još bogatiji “spašavajući planet“, a siromašni još siromašniji. Čekaj malo, što ako neki mali ili srednji poduzetnik putuje iz Splita u Bruxelles također radi posla, a nema privatni zrakoplov, zašto bi on bio oporezivan, a Bill Gates ne? Sumanuto!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay