Savjetnik premijera za ekonomiju, Zvonimir Savić, gostovao je u Newsroomu N1 televizije te je govorio o rastu cijena i mjerama kojima Vlada planira ublažiti udar na građane.

Tu će država znatno uskočiti, upravo se računa, moramo napraviti procjenu i očekivanog rasta i pritiska na dohotke. Možete očekivati analizu i rast vaučere za onoliko koliko je adekvatno da znatnije kompenzira rast cijena. Razmatra se i mogućnost smanjenja naknada HEP-a, a planira se i smanjenje porezne presije koja je izravno vezana uz energente, odnosno plin. Dakle cijeli niz aktivnosti za ublažavanje situacije. Mjere Vlade sigurno će biti znatno rasterećenje”, tvrdi.

Na koga će se širiti vaučeri?

“Prvi su oni koji su i dosad bili, dakle 64.000 kućanstava, proširio bi se njegov obuhvat imajući u vidu koliko rast cijena utječe na druge koji su na granici siromaštva, neće pokrivati samo struku nego i plin. Razmatramo sve opcije”, kaže.

“Cijene su zagarantirane do 1. travnja”

“Što se tiče cijena plina, udar na kućanstva nije sada, cijene su zagarantirane do 1. travnja. Stanovništvo se ne mora brinuti. U ovom trenutku ni po čemu ne kasnimo, sve mjere moramo jako dobro kalibrirati i pripremiti. Mjere će biti donesene na vrijeme”.

“Crne liste uopće nisu isključene”

“Crna lista je jedna od mogućnosti, ona nije uopće isključena. Postoji nekoliko modela koji uključuju i crne liste. Zaštita potrošača je broj jedan tijekom uvođenja eura. Svako neopravdano podizanje cijena bit će sankcionirano. O sankcijama se raspravlja i to će biti zakonski regulirano”, donosi N1

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay