Komentirajući novi Vladin mega Paket mjera pomoći, potkancelar Werner Kogler je rekao kako će “5 milijardi eura biti potrošeno na kućanstva, milijarda na gospodarstvo, 4 milijarde na valorizaciju odnosno usklađivanje stope inflacije sa socijalnim naknadama, koja počinje od 1. siječnja 2023. godine i oko 17 milijardi za ukidanje hladne progresije”, počev od istog datuma.

Austrijska Vlada je još polovicom lipnja donijela mega Paket mjera pomoći protiv rastuće inflacije i troškova života ukupne vrijednosti od šest milijardi eura. Pet milijardi eura za kućanstva i milijarda eura za gospodarstvo. Kako austrijska Vlada zna da je Austrijancima zbog ogromnih i stalnih poskupljenja potrebna brza pomoć u kratkoročni Paket mjera hitne pomoći upakirala je tzv. klimatski bonus za svakog odrasloj austrijskog građana od 500 eura, a za dijete 250 eura. Isplata je prvotno najavljena za listopad, a upravo mediji izvještavaju da bi navodno mogla uslijediti već u rujnu.

Uz to, posebno financijski ugrožene skupine građana kao nezaposleni, umirovljenici s malom mirovinom i socijalni slučajevi u rujnu će dobiti i jednokratnu novčanu pomoć od 300 eura. Svaka obitelj s djecom, uz redovni dječji doplatak u kolovozu dobiva i dodatnu jednokratnu novčanu pomoć od 180 eura po djetetu, kao potporu pred početak nove školske godine. Povećani obiteljski bonus od 2.000 eura i povećanje dječjeg doplatka na 550 eura  bit će isplaćeno još u ovoj godini, a ne sljedeće, kao što je prvotno planirano.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay