Švedski fintech startup Klarna uskoro bi trebao izaći na njujoršku burzu. S valuacijom od 46 milijardi dolara čini se kako je to sljedeća velika stvar koja je izašla iz Švedske.

Međutim, Sebastian Siemiatkowski, osnivač Klarne, za svoj uspjeh zahvaljuje i – socijalnim reformama. U razgovoru za Reuters Siemiatkowski posebno ističe mjere švedske vlade s kraja 1990-tih godina kada je pokrenuta reforma “računalo u svaki švedski dom” koja je omogućila brojnim obiteljima s niskim primanjima sudjelovanje u računalnoj i internetskoj revoluciji.

Reuters piše kako je upravo ta političko – gospodarska reforma omogućila stvaranje brojnih tehnoloških divova poput Skype-a, Spotifyja i uskoro Klarne.

Neki poduzetnici i aktivisti ističu kako je Švedska odličan primjer kako široka mreža socijalne sigurnosti, koja se često smatra protivnom poduzetničkom duhu, ipak može potaknuti inovaciju.

Iako Velika Britanija i Francuska više ulažu u svoje startupe, Stockholm je druga lokacija nakon Silicijske doline po broju jednoroga (startup kompanija vrijednosti veće od milijardu dolara) na 100.000 stanovnika, pokazalo je istraživanje ulagačkog fonda Atomico.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com

Foto: Pixabay