Švedska je jedna od zemlja svijeta koja najmanje koristi novac u papirnatom obliku. Obzirom da se manje od deset posto novčanih transakcija u zemlji provodi u gotovini, Šveđani razmišljaju o zamjeni krune digitalnom valutom.

Švedska vlada poslala je upit za istraživanje perspektiva buduće tranzicije s papirantog novca, na njegovu digitalnu verziju. Traže između ostalog, da se napravi karta platežnog tržišta i njegovih budućih izgleda, obzirom na razvoj događaja u Švedskoj i drugim zemljama.

Analizirat će se potreba da Riksbank (švedska središnja banka) izda e-krunu te napravi osvrt na značenje koncepta zakonskog sredstva plaćanja u svijetu gdje se gotovoina koristi sve manje i manje. Upitom će se isto odrediti podjela između države i privatnog sektora na tržištu novca te se odrediti i buduća uloga države u tome, stoji u priopćenju švedske vlade.

U Švedskoj je naprosto činjenica da sve manje ljudi odabire gotovinu kao najpoželjniji način plaćanja . Švedska vlada stoga smatra da su brz tehnološki razvoj i digitalizacija fundamentalno pozitivni jer stvaraju uvjete za nova inovativna rješenja koja omogućuju jeftinije, bolje te više potrošački usmjerene proizvode i usluge.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay