Za subvencioniranje stambenog zbrinjavanja država je od 2017. do 2021. godine ukupno izdvojila 263,5 milijuna kuna, a u dvije iduće godine u planu je iznos od po 50 milijuna kuna.

Kada je riječ o odobrenim zahtjevima, koji se od ove godine zaprimaju dva puta godišnje, od 2017. godine ukupno ih je odobreno 17.000. U posljednjem krugu, od 28. rujna do 19. listopada ove godine, ukupno je pristigao 4561 zahtjev, odobreno ih je 4235, a dio se još nalazi na dopuni. Dok Vlada i korisnici subvencija smatraju da je ova, ponajprije demografska mjera, bila vrlo uspješna, stručnjaci iz područja nekretnina upozoravaju i na njegovu drugu stranu. Dubravko Ranilović, direktor Kastel agencije za trgovinu nekretninama i predsjednik strukovnog udruženja u HGK, kaže da je mišljene struke ostalo isto.

– Smatramo da subvencioniranje kredita nije idealna mjera jer generira povećanu potražnju u kraćem roku zbog čega podiže cijenu određenim nekretninama. Mjera ne dolazi onima kojima je najpotrebnija, jer je vrlo širokih kriterija, kaže Ranilović.

Posljednji podaci DZS-a pokazuju da su cijene stambenih objekata u drugom kvartalu nastavile ubrzani rast, na kvartalnoj razini u prosjeku su rasle 1,8 posto, a na godišnjoj razini 8,3 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay