Zatvaranje kredita u nekim je bankama besplatno, a u drugima se plaća tisuće kuna

Zašto se zatezne kamate plaćaju kad se kasni s otplatom duga, ne treba posebno objašnjavati, no na kažnjavanju prijevremene otplate duga banke su godinama masno zarađivale. Neke još zarađuju više od 10.000 kuna po kreditu, iako je Vrhovni sud nedavno potvrdio stav da su “famozne” izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita ništetne ako se o njima nije pregovaralo.

U nepovoljnom su položaju stari dužnici jer je u listopadu 2017. stupio na snagu Zakon o stambeno-potrošačkom kreditiranju, koji ukida naknadu za prijevremeni povrat stambenih kredita, a Zakonom o potrošačkom kreditiranju regulirano je da kod gotovinskog kredita u razdoblju od 12 mjeseci klijent ima pravo vratiti dodatnih 75.000 kn bez naplate ikakve naknade za prijevremeni povrat.

Erste, Zagrebačka i Privredna banka ukinule su naplatu izlaznih naknada za sve vrste kredita; no iznimno su visoke u Addiku i RBA, tri posto glavnice koja se prijevremeno vraća za kredite ugovorene prije 1. siječnja 2010. Dužnik koji je 80.000 eura stambenog kredita podignuo prije deset godina i nakon polovice otplate sad želi zatvoriti kredit platit će od 10.381 do 10.818 kuna naknade, ovisno o vrsti kamate.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay