Razina je kreditne zaduženosti sektora kućanstava u poslovnim bankama krajem prošle godine dosegnula 133,118 milijardi kuna, što je bilo 8,6 milijardi kuna više nego godinu dana prije.

Povećanju dinamike rasta ukupnih kredita stanovništvu najviše je pridonio porast gotovinskih nenamjenskih kredita, na osnovi kojih su kućanstva bila za 5,2 milijarde kuna (10,9%) više zadužena nego godinu dana prije. Odnosno, 60,5% ukupnog prirasta nominalnoga stanja kreditne zaduženosti stanovništva u 2019. godini odnosilo se na gotovinske nenamjenske kredite.

Osim gotovinskih kredita, stanovništvo je u posljednjih godinu dana povećalo i zaduženje na osnovi stambenih kredita, no njihov je prirast u visini od 3,4 milijarde kuna bio 54% niži od prirasta gotovinskih nenamjenskih kredita.

Godišnji porast vrijednosti zaduženja na osnovi ostalih vrsta kredita bio je marginalan (krediti po kreditnim karticama, prekoračenja po transakcijskim računima, ostali krediti) ili ga nije niti bilo (hipotekarni, za automobile), upravo zato što su gotovinski krediti preuzeli funkciju i nekih drugih vrsta kredita.

Najbolji su primjer krediti za automobile koji su praktički izumrli svevši se na tek 534,5 milijuna kuna krajem 2019. godine (za usporedbu, prije devet godina stanovništvo je po ovoj vrsti kredita bilo zaduženo u iznosu 6,2 milijarde kuna).

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay