HRVATSKA će biti kao Švicarska, glasila je jedna od neformalnih parola HDZ-a na prvim demokratskim izborima 1990. godine. Nakon tri desetljeća znamo da se stvari nisu baš razvile u tom pravcu za Hrvatsku, dok je Švicarska i dalje ostala jednom od najbogatijih zemalja Europe i svijeta. Dobra vijest za Hrvate je da će u potrazi za boljom budućnosti od početka 2022. godine moći otići raditi i živjeti u Švicarsku mnogo lakše nego dosad.

Švicarska otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je prije nekoliko dana na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.

Boravišna i radna dozvola

Državljani EU mogu slobodno putovati u Švicarsku u potrazi za poslom. Ne treba vam dozvola za boravak u Švicarskoj do tri mjeseca. Ako traženje posla traje dulje, državljani EU također dobivaju kratkoročnu boravišnu dozvolu koja vrijedi tri mjeseca po kalendarskoj godini, pod uvjetom da imaju financijska sredstva za uzdržavanje dok borave u Švicarskoj.

Radna dozvola potrebna je hrvatskim državljanima čak i ako žele raditi kraće od tri mjeseca.

Zainteresirani za karijeru u bankarstvu i osiguranju mogu pronaći prilike u Zürichu, a oni koji traže karijeru u kemiji ili farmaciji, naći će slobodna radna mjesta u Baselu.

Švicarska se, prema službenim podacima, trenutno bori s nedostatkom kvalificiranih radnika u sljedećim područjima: inženjering, financijske usluge, IT, farmaceutika. Ugostiteljstvo također teško zapošljava osoblje i traži radnike. Na švicarskom tržištu rada naročito su traženi maturanti i diplomanti s vještinama i kvalifikacijama u ovim područjima.

Naročito se traže radnici u sektoru “građevina / arhitektura / inženjerstvo”, njih 9703, a ima i više od devet tisuća slobodnih radnih mjesta u kategoriji “briga / medicina / terapija”. Treći po potražnji novih zaposlenika je IT sektor, u kojemu ima 8666 slobodnih radnih mjesta.

Kolike su prosječne plaće u Švicarskoj?

Prosječna godišnja plaća u Švicarskoj je 112.605 švicarskih franaka bruto, što je oko 800 tisuća kuna.

Osoba koja radi u IT sektoru u Švicarskoj obično zarađuje oko 124 tisuće švicarskih franaka bruto godišnje tj. oko 870 tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay