Ideja Donalda Trumpa o osnivanju vlastite društvene mreže zasad se pokazuje najprofitabilnijom u njegovoj poduzetničkoj karijeri. Analitičari procjenjuju kako bi Trump mogao zaraditi milijarde jer će privući brojne investitore, bez obzira na to mrze li ga ili obožavaju kao političara. Trump je, naime, osnovao tzv. SPAC (special purpose acquistion company) – tvrtku ili posebni pravni entitet koji prvenstveno služi za prikupljanje kapitala (novca) kroz IPO ili inicijalnu ponudu dionica.

Iako je uobičajeno da SPAC-ovi traže partnere za spajanje kroz proces koji traje duže od godinu dana, Trump Media & Technology Group (TMTG) u samo je nekoliko tjedana objavio spajanje s Digital World Acquisitionom (DWA), na što su investitori vrlo pozitivno reagirali te je vrijednost SPAC-a nakon tog deala utrostručena. Većina kupaca gorljivi su pobornici Trumpa, ali su se u trgovinu uključili i brojni mali investitori koji reagiraju na informacije koje dolaze preko društvenih mreža. Tako je Trump sa svojim SPAC-om ušao na velika vrata u investicijsko doba prepoznatljivo po tzv. meme dionicama. Najbolji primjer meme-stocka (meme dionice) je Tesla, kojoj Elon Musk diže ili spušta vrijednost za milijarde kroz poruke na društvenim mrežama.

Nakon što se spajanje Trumpova SPAC-a s DWA komentiralo na Redditu i Twitteru, DWA je postala hit dionica; u jednom danu cijena joj je porasla s 9,96 na 94,20 dolara.

Rast cijene Trumpova SPAC-a prema pisanju Timea implicira vrijednost biznisa od 8,2 milijarde dolara. Prema podacima iz prijave američkom Securities and Exchange Commissionu, Trump će posjedovati 58 posto dionica kombinirane kompanije. To znači da će postati bogatiji nego što je ikad bio jer bi mu vrijednost imovine trebala doseći 4,8 milijardi dolara. Prije novog poslovnog pothvata Trumpovo bogatstvo procjenjivalo se prema Bloomberg Billionares Indexu na 2,5 milijardi dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay