Švicarska investicijska banka Credit Suisse upozorila je da su financijska tržišta pred “novim svjetskim poretkom” u jeku agresivnih poteza pojedinih središnjih banaka koje dizanjem referentih kamatnih stopa nastoje obuzdati inflaciju.

“Tržišta su upala u savršenu oluju. Imamo rastuću inflaciju, više kamatne stope i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju investicijski danak. Ova oluja se proteklih dana dodatno intenzivirala s objavom američkih Federalnih rezervi o najvećem dizanju referentne kamatne stope od 1994. godine kao i s potezima Švicarske narodne banke koja je svojom agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta”, ocijenio je šef odjela globalnih investicija u Credit Suisseu Michael Strobaek.

Kako prenosi Jutarnji list pozivajući se londonski Daily Telegraph, Strobaek je u depeši odaslanoj svojim klijentima između ostalog napisao da je došlo do “korekcije” i na obvezničkom i na dioničkom tržištu tako da su investitori gotovo ostali bez sigurnog utočišta.

“Pogođeni su čak i dobro diverzificirani portfelji”, upozorio je.

“Ovo u najmanju ruku predstavlja resetiranje trenutnog razdoblja još uvijek niskih kamatnih stopa i prelazak na eru globalno viših kamata. Tijekom perioda prilagodbe za očekivati je nastavak velike volatilnosti na tržištima s obzirom da resetiranje sa sobom donosi i neizvjesnost te, naravno, značajno manje komotnu monetarnu politiku”, ocjenjuje Strobaek i dodaje da je jedno od ključnih pitanja koliko će dugo potrajati ciklus dizanja kamatnih stopa te koliko će snažno biti ekonomsko usporavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com