Neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine, a uskoro i u inozemstvu.

Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će točno elektronička verzija papirnate kineske valute postati široko dostupna, ali reakcija na e-yuan ne manjka.

Potaknula ih je izjava predsjednika Xi Jinpinga koji je za državnu informativnu agenciju Xinhuu naglasio da vidi veliku važnost u primjeni blockchain tehnologije u idućem krugu tehnoloških inovacija i industrijske transformacije. Digitalni juan, naime, temelji se upravo na blockchain tehnologiji.

U SAD-u se o digitalnom juanu priča kao da je već u širokom optjecaju. JP Morgan, prva banka za namiru juana izvan Kine, objavila je izvješće po kojem digitalni juan prijeti hegemoniji dolara. Banka navodi da digitalne valute središnjih banaka (CBDC) mogu predstavljati prijetnju statusu dolara na globalnom tržištu.

„Nijedna druga država na svijetu ne može toliko izgubiti od disruptivnog potencijala digitalnih fiat valuta kao SAD”, navodi JP Morgan. Svi vodeći financijski mediji u SAD-u potanko seciraju e-yuan te pri tome naglašavaju da je njegova najveća snaga u potpunom praćenju korisnika.

Bloomberg piše da e-yuan Kini daje dosad neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje svake, pa i najmanje transakcije svakog građanina Kine. A uskoro i izvan te države jer će se, prema očekivanjima, koristiti u državama s kojima Kina najviše gospodarski surađuje. Kina već nekoliko mjeseci testira digitalni juan u četiri grada i to u vrlo strogo kontroliranim uvjetima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay