Prihodi od financijske tehnologije mogli bi porasti šest puta, s 245 milijardi dolara na 1,5 bilijuna dolara do 2030. godine, prema izvješću Boston Consulting Groupa (BCG) i QED Investorsa

Procjenjuje se da će fintech, sektor koji trenutačno drži dva posto udjela u globalnom prihodu od financijskih usluga od 12,5 trilijuna dolara, porasti do sedam posto.

Godina 2022. pokazala se kao teška za fintech te je u prosjeku izgubio više od polovice svoje tržišne vrijednosti. No prema novom istraživanju, ovaj pad bio je samo kratkoročna korekcija u inače dugoročno pozitivnoj putanji.

Azijsko-pacifičko područje spremno je nadmašiti SAD i postati vodeće svjetsko fintech tržište do 2030., s predviđenom ukupnom godišnjom stopom rasta (CARG) od 27 posto. Taj će rast prvenstveno potaknuti gospodarstva u nastajanju, kao što su Kina, Indija i Indonezija, a koja imaju najveće fintech tvrtke, zatim veliku populaciju s nedostatkom bankovnih sredstava, velik broj malih i srednjih poduzeća te rastuću mladež i srednju klasu koja aktivno koristi tehnologiju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay