Uz političku nesigurnost, koja je po istraživanjima postala gotovo nebitna u donošenju ocjena o putovanjima, UNWTO u glavne izazove stavlja potencijalan utjecaj krize troškova života na turizam.

Kao rezultat toga, očekuje se da će turisti sve više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu, kažu u udruženju. Tu bi moglo biti razočarenja.

Naime, potaknuti dobrim najavama i uvjerenjem da se ljudima putuje i spremni su to platiti koliko treba, pružatelji usluga i trgovci u Hrvatskoj su značajno podigli cijene koje su već lani išle gore, unatoč tome što su svjesni da bi ove godine mogli isporučiti lošiju uslugu nego inače.

A na to se treba pripremiti zbog kroničnog nedostatka radnika na svim razinama, zbog čega večera, kava i koktel neće uvijek biti posluženi kako spada, čekat će se dulje u trgovinama, restoranima, neke usluge neće biti na raspolaganju cijelog dana, a možemo računati i na sve kiseliji osmjeh radnika koji će morati potegnuti za više ljudi.

Zbog svega toga velike su šanse da se optimizam i polet za putovanja rastopi čim na naplatu dođu računi kreditnih kartica nakon ovog ljeta, što bi nas moglo koštati već na jesen, a pogotovo u idućoj turističkoj godini.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr