Svjetska banka je objavila u srijedu da očekuje pad cijena energenata za 11 posto u 2023. godini nakon ovogodišnjeg porasta od 60 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu, iako bi sporiji globalni rast i covid ograničenja u Kini mogli dovesti do dubljeg pada

Svjetska banka je u najnovijem izvješću Izgledi robnih tržišta projicirala prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 92 dolara po barelu 2023., odnosno 80 dolara po barelu 2024., no to je još uvijek znatno iznad petogodišnjeg prosjeka od 60 dolara.

Navodi da bi izvoz ruske nafte mogao pasti za čak dva milijuna barela dnevno zbog embarga Europske unije na ruske naftne i plinske proizvode, zajedno s ograničenjima na osiguranje i prijevoz, koji stupaju na snagu 5. prosinca.

Iako cijene energenata padaju, i dalje će iznositi 75 posto iznad njihovog petogodišnjeg prosjeka, objavila je Svjetska banka.

Prognozira se da će cijene prirodnog plina i ugljena 2023. godine pasti s rekordno visokih cijena 2022., ali očekuje se da će cijene australskog ugljena i američkog prirodnog plina do 2024. još uvijek biti dvostruko veće od prosjeka u posljednjih pet godina. Navodi se da bi europske cijene prirodnog plina mogle biti gotovo četiri puta veće.

Proizvodnja ugljena je u međuvremenu značajno porasla pošto su glavni izvoznici povećali proizvodnju čime su ugroženi ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr