Računalstvo u ‘oblaku’, kao i digitalno oglašavanje, do sada su promatrani kao biznisi koji su otporniji na ekonomsko usporavanje

Svijet digitalnog oglašavanja i trgovine s neskrivenom je zabrinutošću popratio financijsko izvješće Alphabeta u kojem stoji da je američki internetski div zabilježio ozbiljno i neočekivano usporavanje u temeljnom oglašivačkom poslovanju.

Kako prenosi Financial Times, prihodi u trećem tromjesečju najvećeg prodavača digitalnog oglašavanja u SAD-u porasli su 6 posto, dosegnuvši 69,1 milijardu dolara. YouTube u minusu Ako se izuzme kratka kontrakcija na početku pandemije 2020. godine, ovaj rezultat predstavlja najsporiju stopu rasta od 2013. godine. K tome, to je zamjetno slabije od očekivanja analitičara koji su očekivali da su ti prihodi porasli 9 posto, prema podacima Refinitiva. Prihodi Google Searcha rasli su 4,2 posto na 39,5 milijardi dolara, nasuprot očekivanja od 8 posto. Oglašivački prihodi YouTubea smanjili su se dva posto dosegnuvši 7,1 milijardu dolara. Analitičari su očekivali porast od 4,4 posto. Inače, ovo je prvi pad oglašivačkih prihoda YouTubea od 2020. kada je Alphabet počeo odvojeno objavljivati rezultate tog servisa. Tezi da tehnološkom, odnosno internetskom sektoru više ne cvjetaju ruže kao donedavno svoj su obol dalo i upozorenje Microsofta objavljeno u utorak. Softverski je div istaknuo kako očekuje usporavanje svog poslovanja s računalstvom “u oblaku” tijekom idućih mjeseci. Zašto te dvije stvari plaše svijet digitalnog oglašavanja? Računalstvo u “oblaku”, kao i digitalno oglašavanje, do sada su promatrani kao biznisi koji su otporniji na ekonomsko usporavanje od ostalih dijelova tehnološkog tržišta. Sukladno tome, reagirala je i burza.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay