TOKIO, 30. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, jer se ulagači plaše da bi politike predsjednika Donalda Trumpa po načelu ‘Prvo Amerika’ mogle destabilizirati ostatak svijeta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,6 posto, dok su cijene dionica u Novom Zelandu i Australiji skliznule između 0,3 i 0,9 posto.

Zbog praznika se danas ne radi u Kini, Južnoj Koreji i još nekim azijskim zemljama, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 posto.

Azijske ulagače na oprez su naveli prosvjedi u SAD-u i brojne negativne reakcije iz svijeta na odluku Donalda Trumpa kojom je na četiri mjeseca suspendirao ulazak izbjeglica u SAD, a na tri mjeseca zabranio ulazak u zemlju državljanima sedam muslimanskih zemalja.

To je dovelo do deportacije stotine ljudi koji su stigli u američke zračne luke, što je izazvalo niz prosvjeda u SAD-u, ali i brojne reakcije koje dovode u pitanje legalnost takvih Trumpovih poteza.

„Trump je već u izbornoj kampanji najavljivao takve politike i čini se da ih doista kani provesti. To je na tržištima izazvalo zabrinutost da će krenuti i u trgovinski rat s Kinom, što bi značajno utjecalo na Aziju i globalno gospodarstvo. Trenutačno je najveća prijetnja tržištima da će Trump nastaviti putem protekcionizma, bez fokusa na ekonomske politike“, kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin Securities.

Osim azijskih dionica, jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,3 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u petak objavljeno da je američko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i sporije nego što su analitičari očekivali.

Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte jer podaci pokazuju da u SAD-u proizvodnja raste, što bi moglo umanjiti pozitivan utjecaj smanjenja proizvodnje OPEC-a na cijene ‘crnog zlata’.

Nakon što su u petak pale više od 1 posto, jutros su cijene barela na londonskom i američkom tržištu skliznule daljnjih 0,3 posto.

Tako se u Londonu barelom trguje po 55,35 dolara, a u SAD-u po 52,95 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom i na početku ovoga tjedna, nakon što je zabilježio pad vrijednosti četiri tjedna zaredom.

Od 3. siječnja, kada je dolarova vrijednost prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 14 godina, američka je valuta izgubila na vrijednosti oko 4 posto, što je posljedica nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene politike predsjednika Trumpa utjecati na dolar.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo daljnjih 0,3 posto, na 100,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao za 0,7 posto, na 114,30 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0725 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0695 dolara.

(Hina)