ZAGREB, 30. siječnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se oprezno trgovanje nakon što je Crobex ojačao šesti tjedan zaredom, a investitori čekaju vijesti iz korporativnog sektora koje bi im trebale dati nove smjernice.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,59 posto, na 2.108 bodova, što je njegova nova najviša razina još od 4. kolovoza 2011. godine, kada je iznosio 2.131 bod. Taj indeks ojačao je tako već šesti tjedan zaredom.

Crobex10 porastao je, pak, prošloga tjedna 0,28 posto, na 1.213 bodova, najvišu razinu od 29. lipnja 2011. godine, kada je također iznosio toliko.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna otprilike 55 milijuna kuna, što je 10 milijuna više nego tjedan dana ranije. U blok prometu dionicom AD Plastika ostvareno je još 3,5 milijuna kuna, po cijeni od 140 kuna.

“Na domaćem tržištu Crobexi su i prošli tjedan završili u zelenom području, a najveće dobitke pritom su ostvarile građevinske dionice. Crobexkonstrukt skočio je na tjednoj razini 12,2 posto, a među sektorskim indeksima jedino je u minusu bio Crobexnutris, i to za 1,4 posto”, kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Jamnice, 7,3 milijuna kuna, a cijena joj je pritom stagnirala na 143.490 kuna.

Slijedi povlašteno izdanje Adrisa, sa 6,14 milijuna kuna prometa. Cijena mu je porasla 0,84 posto, na 470 kuna.

Znatan promet, gotovo 5,5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena ojačala 0,75 posto, na 39 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Leda, s ostvarenih 3,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj se pritom spustila 2,9 posto, na 10.450 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Instituta IGH, sa skokom cijene za više od 42 posto, na 283,9 kuna, uz promet od 1,35 milijuna kuna. Po dobitku slijedi dionica Tehnike, sa skokom cijene za gotovo 23 posto, na 750 kuna.

Znatno su poskupile i dionice Hidroelektre niskogradnje, za više od 18 posto, na 45 kuna, Viadukta, za 11,7 posto, na 391 kunu, te Dalekovoda, za 7,12 posto, na 15,63 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveće gubitnice bile su dionice Vupika, s padom cijene za 5,7 posto, Hrvatske poštanske banke, s za 4,54 posto, Zvijezde, za 4,53 posto i Auto Hrvatske, za 4,09 posto.

“Uobičajeno za početak tjedna, očekuje se stagnacija Crobexa, jer zasad nema važnijih korporativnih vijesti koje bi dale poticaj investitorima”, smatra Dolenec.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u lanjskom prosincu.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 5,4 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to već 23. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 1,3 posto, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 2.294 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,20 posto, a pariški CAC za 0,23 posto. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 1,56 posto.

“Na američkom tržištu prošloga tjedna ključni su indeksi ostvarili povijesne maksimume, a najviše su pritom ojačale dionice financijskog sektora. Dobrom raspoloženju investitora doprinijela su očekivanja o ubrzavanju rasta američkog gospodarstva i većoj državnoj potrošnji s dolaskom nove administracije Donalda Trumpa”, navodi Dolenec.

Kako dodaje, dobrom sentimentu pridonose i dosad objavljeni poslovni rezultati kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje.

“Trećina kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeks objavila je do sada financijska izvješća, pri čemu je 68 posto njih svojom dobiti premašilo očekivanja analitičara”, zaključuje Dolenec.

(Hina)