TOKIO, 15. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije godine, no trguje se oprezno zbog raketnog testiranja Sjeverne Koreje, masovnog kibernetičkog napada i slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio na gubitku 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Singapuru i Australiji.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2015. godine.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su u petak na Wall Streetu cijene dionica pale nakon slabijeg nego što se očekivalo rasta prometa u trgovini na malo u SAD-u, što je zabrinulo ulagače koji su se nadali naznakama ubrzanja rasta potrošnje i gospodarstva.

Ulagače zabrinjava i nastavak geopolitičkih napetosti nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju ispalila još jednu raketu koja se nakon 30 minuta leta srušila u more.

Pyongyang je u prošla dva mjeseca bezuspješno pokušao četiri puta testirati balističke rakete, a ti su testovi izazvali napetost u regiji, kao i prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sjevernokorejskom režimu.

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom koji je tijekom vikenda pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u više od 150 zemalja svijeta također je naveo ulagače na oprez.

Jutros nema vijesti o većim poremećajima u kompjutorskim sustavima u regiji, pa se ulagači nadaju da neće biti većih šteta.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su dogovorile da se razdoblje smanjenja proizvodnje produlji i nakon lipnja, točnije do ožujka 2018. godine.

Nakon što je prošloga tjedna cijena barela na američkom tržištu porasla 3,5 posto, jutros je ojačala daljnjih 1 posto, na 48,30 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 1 posto, na 51,35 dolara.

Pozitivno na tržišta utječu i solidni pokazatelji iz kineskog gospodarstva. Promet u trgovini na malo i investicije u tržište nekretnina porasli su u travnju više nego što se očekivalo.

Premda su kapitalne investicije i tvornička proizvodnja istodobno porasle manje nego što se očekivalo, analitičari zaključuju da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo na putu stabilnog rasta nakon duljeg razdoblja usporavanja.

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno, pri čemu je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago skliznuo na 99,22 boda, nakon što je prošloga tjedna porastao po prvi puta nakon četiri tjedna gubitaka, i to za 0,6 posto.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,30 jena, što je 0,1 posto manje nego što je vrijedio u petak na zatvaranju tržišta.

I dok je prema japanskoj oslabila, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 posto, na 1,0925 dolara.

(Hina)