ZAGREB, 14. svibnja 2017. (Hina) – Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava slabost potrošnje Amerikanaca, dok su na europskim burzama indeksi porasli, zahvaljujući pobjedi Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 20.896 bodova, dok je S&P 500 sklizmuo 0,4 posto, na 2.390 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 6.121 bod.

Na samom početku prošloga tjedna cijene su dionica porasle jer je nakon Macronove pobjede na francuskim predsjedničkim izborima uklonjen rizik od previranja na političkoj sceni Europske unije, s obzirom da je njegova protivnica Marine Le Pen zagovarala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU.

No, u drugom dijelu tjedna na Wall Streetu su cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji Amerikanaca i kvartalni poslovni rezultati trgovačkih lanaca.

Niz trgovačkih lanaca od Macy’sa i Kohl’sa do J.C. Penneya i Nordstroma izvijestili su o padu prodaje u prvom tromjesečju, pa su cijene njihovih dionica potonule po dvoznamenkastim stopama.

Na slabost potrošnje Amerikanaca ukazuje i podatak o rastu prometa u trgovini na malo u travnju za 0,4 posto na mjesečnoj razini, što je slabiji podatak u odnosu na 0,6 posto koliko su analitičari očekivali.

Kako je potrošnja najsnažniji pokretač rasta američkog gospodarstva, nakon ovog podatka splasnule su nade da će se rast najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzati u drugom tromjesečju, nakon podbačaja u prvom.

“Brojke su ponovno slabe, čini se da ljudi ne troše više, unatoč rastu zaposlenosti i dohotka. To zabrinjava”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Kako su splasnule nadu u ubrzanje rasta gospodarstva, tako su splasnula i očekivanja o ubrzanju tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Stoga su se, pak, pod pritiskom našle dionice banaka, pa su u posljednja dva dana prošloga tjedna u prosjeku pale gotovo 1 posto.

Ulagače zabrinjava i bura na političkoj sceni u Washingtonu nakon što je u utorak predsjednik SAD-a Donald Trump iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Ulagači se plaše da će taj slučaj ponovno odvratiti pozornost Trumpove vlade od njegovih obećanja o smanjenju poreza i poticanju državne potrošnje, koja su poticala rast cijena dionica na Wall Streetu od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 7.435 bodova, a frankfurtski DAX 0,4 posto, na rekordnih 12.770 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,5 posto, na 5.405 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 19.883 boda.

(Hina)