LONDON, 12. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak su bili u minusu, ponajviše zbog pada cijena dionica farmaceutske industrije nakon što je
novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na novinskoj konferenciji dan ranije upozorio da je ta industrija “katastrofa”.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko podneva bio je u minusu 0,5 posto. Na najvećem gubitku pritom su bile dionice farmaceutskog sektora, u prosjeku za 2,2 posto.

Istodobno, londonski Ftse oslabio je 0,14 posto, na 7.280 bodova, frankfurtski DAX za 0,44 posto, na 11.594 boda, a pariški CAC za 0,27 posto, na 4.875 bodova.

Trump je napao u srijedu američku farmaceutsku industriju koju smatraju “katastrofom”, jer u SAD-u prodaje lijekove proizvedene u inozemstvu i pritom ostaje “nekažnjena”.

“Moramo vratiti našu farmaceutsku industriju. Naša farmaceutska industrija je katastrofa”, rekao je budući američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u New Yorku. “Odlaze na sve strane. Nabavljaju nam lijekove, ali ih, uglavnom, ne proizvode ovdje”, dodao je, istaknuvši da taj sektor ima “puno lobista i moć”.

Trump je rekao da će uvesti nove uvjete za javnu nabavu u farmaceutskoj industriji kako bi razriješio takvu situaciju.

“Farmaceutske kompanije u Europi prilično su povezane s američkima, stoga Trumpovi komentari loše djeluju na taj sektor”, ocjenjuje Jasper Lawler, analitičar London Capital grupe, dodavši da neprijateljski stav Trumpa prema farmaceutici stvara pritisak na prodaju tih dionica.

Najviše su pale cijene dionica Novo Nordiska, za 5,3 posto, a znatne gubitke pretrpjele su i dionice Inmarsata i BIG-a.

Najveća pojedinačna dobitnica, pak, bila je dionica talijanske UBI banke, poskupjevši više od 11 posto nakon vijesti da će kupiti tri sanirane talijanske banke, a novac za to prikupit će putem 400 milijuna eura vrijednog izdanja dionica.

Znatno je porasla i cijena dionice švicarskog proizvođača luksuzne robe Richemonta, za 8 posto, jer je signalizirao da raste potražnja za satovima i nakitom.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je u četvrtak 0,34 posto, na 19.454 boda.

 

(Hina)