BERLIN, 12. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemačko je gospodarstvo u 2016. godini poraslo 1,9 posto, najsnažnije u pet godina, pokazale su u četvrtak preliminarne procjene državnog statističkog ureda.

Najvećem europskom gospodarstvu podršku je u 2016. godini pružala veća osobna potrošnja koja je u prošloj godini prema prilagođenim podacima statističkog ureda porasla 2,0 posto. Njezin je udio u gospodarskom rastu procijenjen na 1,1 postotni bod.

Još je snažniji rast zabilježen u stavci državne potrošnje, za 4,2 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u godini ranije, što u statističkom uredu povezuju s povećanim potrebama skrbi za izbjeglice. Procjenjuju da je udio državne potrošnje u rastu prošlogodišnjeg BDP-a iznosio 0,8 postotni bod.

Pozitivan – iako znatno skromniji – doprinos rastu BDP-a dala su i ulaganja u strojeve i opremu, od 0,1 postotni bod, te građevinske aktivnosti, od 0,3 postotnog boda.

Vanjska trgovina smanjila je pak stopu gospodarskog rasta za 0,1 postotni bod, budući da je uvoz porastao snažnije od izvoza. Tako je izvoz u 2016. godini uvećan 2,5 posto a uvoz 3,4 posto, izračunali su u Destatisu.

U Destatisu također navode da je gospodarstvo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema njihovim procjenama poraslo 0,5 posto.

“Zahvaljujući domaćoj potražnji njemačko je gospodarstvo u 2016. godini ponovo uspješno prkosilo nizu rizika koji su prijetili gušenjem rasta”, konstatira ekonomist ING-a Carsten Brzeski. Trenutno je najveći rizik s kojim se Njemačka suočava zadovoljstvo postignutim, dodaje.

Ekonomski institut Ifo procijenio je u prosincu da će oporavak gospodarstva u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju biti snažniji no što se očekivalo i da će se taj zamah nastaviti i u novoj 2017. godini.

(Hina)