SARAJEVO, 12. siječnja 2017. (Hina) – Analiza poslovanja i preustroj dva telekom operatera u Bosni i Hercegovini (BiH) koji su još u većinskom državnom vlasništvu jedan je od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi toj zemlji nastavio pružati financijsku potporu, a to je postalo povodom za razmjenu optužbi između oporbe i vlasti u Federaciji BiH da se pod tom krinkom priprema “namještena” prodaja tih tvrtki, i to po etničkoj osnovi.

Predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi potvrdio je da je dio obveza što su ih vlasti BiH preuzele, kada su 2016. godine prihvatile novi prošireni aranžman s tom institucijom, i potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima radi “provedbe operativne i financijske dubinske analize” za BH Telecom i HT Mostar.

Cilj je te analize, kako je pojasnio Parodi u intervjuu za list “Glas Srpske” od četvrtka, “preustroj ili prodaja dionica” dva telekom operatera koji su u većinskom državnom odnosno vlasništvu Federacije BiH.

Vlasti Republike Srpske su svoj entitetski telekom prodale još 2007. godine, a kupio ga je Telekom Srbije za 646 milijuna eura, što je tada ocijenjeno nerealno visokom ponudom jer je drugorangirana ponuda iz Austrije bila za gotovo 200 milijuna eura niža, pa je procjena kako su u svemu ključnu ulogu politički interesi Beograda.

U Federaciji BiH opcija prodaje dva telekom operatera sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru nikada nije ozbiljno razmatrana, jer je prevladala ocjena kako se iz njihove dobiti može osigurati trajni i stabilni izvor punjenja proračuna. No, u proteklim godinama tržišna utakmica promijenila je tu perspektivu, jer su njihovi prihodi iz godine u godinu počeli padati.

Konsolidirani podaci o poslovanju za 2016. godinu još nisu objavljeni, no HT Mostar je u 2015. godini ostvario više nego skromnu dobit od oko 700 tisuća eura. U usporedbi s godinom prije, riječ je o drastičnom padu jer je tada ostvarena dobit veća od četiri milijuna eura.

Za BH Telecom raspoloživi su podaci o poslovanju za prvih šest mjeseci 2016. godine, po kojima je ta tvrtka ostvarila dobit od 18,5 milijuna eura, što je za 3,5 milijuna eura manje nego u istom razdoblju 2015. godine.

Oporbena Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ustvrdila je kako vlast, odnosno Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH, sada potajice ipak pripremaju prodaju BH Telecoma i HT Mostara.

Član predsjedništva SDP-a Damir Mašić izjavio je kako u toj stranci imaju informacije o scenariju po kojemu bi Hrvatski telekom (HT), koji sada ima nešto više od 30 posto vlasničkog udjela u HT Mostaru, kupio vladin većinski paket dionica, dok bi istodobno BH Telecom bio prodan turskoj telekom tvrtki Turkcell.

“Dva telekoma čija je vrijednost nekoliko milijardi konvertibilnih maraka pokušavaju se prodati unaprijed poznatim kupcima bez javnih procedura i mimo znanja javnosti i parlamenta”, izjavio je Mašić, ističući kao SDP traži jasne odgovore od entitetske vlade što se to zapravo radi.

U toj stranci posebice upozoravaju na to da je Srbija ranije postala vlasnikom jednog telekom operatera, a sada bi Hrvatska i Turska trebale preuzeti druga dva, pa se logično nameće pitanje radi li se o još jednom pokušaju podjele BiH po etničkim crtama.

Federalni premijer Fadil Novalić na to je reagirao demantijem, no on se odnosio prije svega na BH Telecom. “Nema privatizacije BH Telecoma i neće je biti u ovom (vladinom) mandatu”, kazao je Novalić.

Potvrdio je kako je s MMF-om doista dogovorena provedba procesa temeljite analize stanja u BH Telecomu kako bi se poboljšala profitabilnost. Toj tvrtki, kako je istaknuo, vrijednost već godinama pada, iako su joj blance još dobre, a u takvoj se situaciji tvrtka ne prodaje nego preustrojava.

(Hina)