NEW YORK, 21. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, pa je po prvi puta u više od 50 godina prisega novog američkog predsjednika popraćena rastom burzovnih indeksa.

Dow Jones ojačao je 0,48 posto, na 19.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,30 posto, na 2.271 bod, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 5.555 bodova.

Nakon pet dana slabljenja, Dow Jones indeks jučer je osjetno porastao, a pratio ga je i S&P 500 indeks, pa će ostati zapamćeno da su na sam dan inauguracije Donalda Trumpa ta dva indeksa zabilježila rast po prvi puta od 1961. godine, kada je za novog predsjednika prisegnuo John F. Kennedy.

U tranzicijskom razdoblju bivšeg predsjednika Baracka Obame, za financijske krize 2008. godine, S&P 500 indeks pao je 15,5 posto od dana kada je Obama pobijedio na izborima pa do njegove inauguracije.

U razdoblju od izbora Trumpa do njegove inauguracije taj je indeks porastao 6,2 posto, pa je to jedan od najboljih rezultata američke burze u predsjedničkom tranzicijskom razdoblju u suvremenoj povijesti.

No, u samom inauguracijskom govoru Trump jučer nije otkrio nove detalje o svojim budućim ekonomskim politikama, čemu su se ulagači nadali.

Istaknuo je kako će njegova politika biti usmjerena na to da se kupuje američko i zapošljavaju Amerikanci, što je puno puta najavio u svojoj izbornoj kampanji, a neki investitori kažu kako su njegovi komentari ponovno izazvali zabrinutost zbog moguće protekcionističke trgovinske politike.

“Ako Trumpov inauguracijski govor želite shvatiti kao neki signal, to je onda da će trgovina biti jedan od prioriteta i da će nešto brzo učiniti po tom pitanju”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Unatoč jučerašnjem rastu, na tjednoj su razini sva tri indeksa završila u minusima. Dow Jones i Nasdaq oslabili su oko 0,3, a S&P 500 indeks 0,15 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,29 posto, na 11.630 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.850 bodova.

(Hina)