Svjetska turistička i industrija putovanja ove godine mogu očekivati daljnje poraste od oko 5 posto dolazaka stranih turista u odnosu na lanjskih ukupnih 1,32 milijarde koliko ih je putovalo svijetom, a porastima se nada i Hrvatska s gotovo svih tržišta, pa i s najvećega – njemačkog, rečeno je na prvom danu svjetske turističke burze ITB u Berlinu.

ITB je najveći svjetski skup turističke i povezanih industrija, koji se ove godine održava 52. puta i to od 7. do 11. ožujka u 26 hala s više od 10 tisuća izlagača iz cijelog svijeta. Među njima je i Hrvatska, koja se predstavlja novim štandom, na kojemu osim Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kao nositelja nastupa, ponudu predstavlja i 22 izlagača-tvrtki i turističkih zajednica.

“Hrvatska ima čvrstu i stabilnu poziciju na njemačkom turističkom tržištu, s kojeg ove godine konzervativno očekuje do oko 7 posto veći turistički promet nego lani, čemu bi trebalo pridonijeti i 20-ak posto više sjedala i veći broj aviolinija, te više programa partnera”, poručili su sa ITB-a ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Oni će iduća dva dana održati 40-ak sastanaka s partnerima.

Staničić je kazao da štand nailazi na pozitivne komentare, te da je njime postignuta veća otvorenost i pristupačnost nego do sada.

“Na kraju godine moći ćemo reći koliki su bili troškovi novog štanda, jer će se od sajma do sajma prilagođavati nastupu, a vjerujemo da će pridonijeti jačanju hrvatskog brenda i većoj prepoznatljivosti Hrvatske na stranim tržištima”, dodao je Staničić.

Najavivši brojne nove avio-linije ove godine iz Njemačke u gotovo sve hrvatske zračne luke, jako važnim je istaknuo što će se tako više nego do sada sjeverna Njemačka povezati s Hrvatskom, pogotovo regija oko Berlina.

“Za tri do četiri tjedna ove se godine produljuje sezona letenja zračnih prijevoznika za Hrvatsku, što je ogroman pomak, jer znači da će jači dio sezone prije početi i kasnije završiti. To nam je jako važno, jer vodi cjelogodišnjem turizmu, a to znači i više investicija, radnih mjesta i prihoda”, istaknuo je Cappelli.

Prvog dana ITB-a hrvatski štand je u odnosu na susjedne, na kojima izlažu zemlje jugoistočne Europe i Mediterana, iznimno dobro posjećen.

Poseban program na ITB-u priredili su iz grada Hvara, kao prilog promociji ovogodišnje proslave 150 godina turizma na Hvaru, a neke se regije, poput riječke i zadarske, prvi puta predstavljaju na samostalnim štandovima kao rezultat suradnje privatnog i javnog sektora.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Shutterstock