Japanska novinska kuća Nikkei tvrdi da su tajne pošiljke ruske nafte stizale u Europu unatoč zapadnim sankcijama Moskvi. Od početka rata čak 41 put je nafta prebačena s broda na brod uz obalu Grčke s tankera koji su napustili Rusiju i potom stigli u europske luke. U izvješću se dalje navodi da su zapadne zemlje uvele sankcije kako bi izolirale Rusiju, ali ako se isporuka ruske nafte nastavi, učinci sankcija bit će ograničeni.

Prijenos nafte primijećen je u Lakonskom zaljevu na jugu Grčke, a prijenos se dogodio između broda Sea Falcon registriranog u Grčkoj i broda Jak Loga pod indijskom zastavom, navodi se. Japanski meidj je priložio i snimke. Napominjući da se zaljev nalazi izvan grčkih teritorijalnih voda, reporter je rekao da su se mnogi brodovi okupili u regiji zbog iste svrhe. “Čini se da u Lakonskom zaljevu ima puno prijenosa nafte s broda na brod i lokalno stanovništvo strahuje od uništavanja okoliša”, tvrdi reporter. U potrazi za odgovorom na pitanje “Kamo ide nafta?” Nikkei Asia je pregledao baze podataka Refinitiv kako bi utvrdili rutu tankera koji su napustili ruske luke i koja su plovila došla u kontakt s njima. Praćeni su signali sustava za automatsku identifikaciju (AIS) s plovila kako bi se identificirale njihove rute. Također, provjerene su promjene u gazu broda da bi se ustanovilo koliki je teret na brodu i kada i gdje se događa pretovar.

Nikkei Asia priopćio je da je otkrio 175 transfera tijekom šest mjeseci (do kraja kolovoza) u usporedbi sa samo devet takvih transfera u istom razdoblju prošle godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay