Izravna strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo lani su iznosila 3,8 milijardi eura i manja su od jedan posto BDP-a, dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri posto BDP-a, rečeno je u utorak na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) o izravnim stranim ulaganjima.

Na konferenciji nazvanoj “FDI kao prilika za oporavak gospodarstva”, Branko Žibret iz konzultantske tvrtke Kearney rekao je da se nakon razdoblja covida investicije globalno popravljaju, što se vidi i u Hrvatskoj, ali je razina izravnih stranih ulaganja niža u odnosu na razvijenije zemlje.

“U Hrvatskoj također vidimo porast investicija nakon razdoblja covida”, rekao je Žibret, dodavši međutim da razina stranih investicija koje ulaze u Hrvatsku u zadnjih godinu dana ne može zadovoljiti jer je na razini ispod jedan posto BDP-a, dok su razvijenije države na razini od dva do tri posto.

Dobro je po njemu što Hrvatska kreće s većim ulaganjima u informatici i komunikacijama.   

Stranim investitorima, istaknuo je, važno je, uz ostalo, regulatorno uređenje u državi u kojoj ulažu, kao i potpora države.    

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr