Kada je nova britanska premijerka Liz Truss najavljivala velike iskorake, pa i spremnost da bude nepopularna, vrlo vjerojatno nije imala na umu tržišne potrese koji uključuju pad funte i rast cijene zaduživanja. Umirujuće izjave iz Ministarstva financija i središnje banke, kojima se sada pokušava otkloniti stvorena nesigurnost nakon prošlotjedne objave “mini-proračuna”, uspjele su dijelom stabilizirati vrijednost funte i prinose na državne obveznice, ali malo je optimizma na vidiku, piše Jutarnji.

Iako je Bank of England najavio da “neće oklijevati podići kamatne stope” u slučaju potrebe obuzdavanja inflacije, tržišta su očekivala više: izvanredni sastanak već ovaj tjedan na kojem će podići ključne kamatne stope za jedan postotni poen. Ministar financija Kwasi Kwarteng u utorak je održao krizni sastanak s vodećim britanskim bankarima i drugim dužnosnicima Cityja, pokušavajući reći “bez panike, znamo što radimo”. Unatoč tome, kaže ekonomist J.P. Morgana Allan Monks, “još uvijek nema jasnog znaka da se mijenja ili preispituje izvor problema – vladina fiskalna strategija”, prije svega veliko smanjenje poreza, rast potrebe zaduživanja i plan kako financirati manjak u proračunu.

DIZANJE KAMATNIH STOPA

Neovisno o tome kada će to učiniti, sasvim je izgledno da će Banka Engleske dizati referentne kamatne stope brže nego što je planirala, kao odgovor na slabljenje funte i povećani inflatorni pritisak. Iduće godine, očekuju tržišta, mogle bi se udvostručiti u odnosu na plan i doseći oko šest posto. Osobito veliki razlog za zabrinutost ima oko 2,2 milijuna ljudi koji imaju hipotekarne kredite s promjenjivom kamatnom stopom, ali i oni s fiksnom kamatnom stopom, jer za polovicu njih ugovori istječu u sljedeće dvije godine. Zbog volatilnosti na financijskim tržištima pojedini zajmodavci su odmah u ponedjeljak privremeno povukli hipotekarne ugovore za nove klijente. Kako navodi Guardian, u posljednja 24 sata banke i stambena društva povukli su gotovo 300 hipotekarnih ugovora.

POSLOVI NESTAJU

Tržište je trenutačno iznimno nestabilno, rekla je Rachel Springall, financijska stručnjakinja u Moneyfactsu, pa zajmoprimci moraju potražiti neovisni savjet kako bi procijenili koje su im najbolje opcije. Poslovi nestaju preko noći, dodaje, pa preokret na hipotekarnom tržištu može izazvati frustraciju i među dužnicima i zajmodavcima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay