Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Radio Taxija, Eko taxija, Udruženja taksi obrtnika Dubrovnik, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi u četvrtak su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predali više od 5.000 primjeraka primjedbi i prijedloga na nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Obilnu dokumentaciju na oko 70 tisuća stranica predali su posljednjeg radnog dana javne rasprave vezane uz spomenuti nacrt prijedloga koja traje do kraja godine.
Glavni prijedlog taksista je da taksimetar ostane jedini mjerni uređaj za izračun cijene.

Naglašavaju kako već dvije godine pokušavaju na sve načine ukazati da tvrtka Uber krši zakone, ali, kako kažu, umjesto kazne, Vlada im je odlučila pokloniti zakon po njihovoj mjeri, a na štetu građana, prije svega njihove sigurnosti.

“Ne možemo i nećemo prešutjeti da hrvatska Vlada pogoduje stranoj tvrtki tako što ne provodi postojeće zakone umjesto da zaštiti domaće taksiste i sigurnost građana. Neki dan smo svjedočili apsolutnom presedanu – Europski sud pravde presudio je da je Uber transportna kompanija, a ne digitalni servis. Pitam naše političare: Hoćemo li mi stvarno ići protiv presude Europskog suda, protiv pravde?”, poručio je predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Božo Miletić.

Smatra da je današnja akcija zadnja prilika da se spase taksisti, njihova egzistencija i obitelji, ali i funkcionalnost i sigurnost prometa, odnosno javnog prijevoza.

“Taksisti cijelo vrijeme poštuju sve zakone, plaćaju poreze, davanja, dozvole, licencije, što čini svotu od 150 milijuna kuna godišnje u državnom proračunu. Inzistiramo da se nacrt prijedloga zakona izmjeni, u najboljem interesu svih građana, taksista i države. Tražimo da Vlada i političari napokon krenu štiti interes nas obrtnika i malih poduzetnika jer ih desetljećima financiramo mi, a ne američki Uber registriran u Nizozemskoj”, rekao je Miletić.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock