Na hrvatskom bankarskom tržištu više neće biti Štedbanke s obzirom da su dioničari te banke donijeli odluku o redovnoj likvidaciji, a kako je riječ o jednoj od najmanjih banaka u Hrvatskoj, čiji su pokazatelji likvidnosti iznad propisanih regulatornih zahtjeva, iz HNB-a ističu da njena likvidacija neće imati nikakav utjecaj na bankovni sustav.

Dioničari Štedbanke su na skupštini održanoj 27. prosinca donijeli odluku o prestanku društva i pokretanju postupka redovne likvidacije.

Sukladno tomu, Štedbanka – u likvidaciji je otvorila novi poslovni račun kod Erste & Steiermarkische Bank, naveli su iz Štedbanke u obavijesti objavljenoj na svojim internet stranicama.

Štedbanka je jedna od najmanjih kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Uz to, iz Hrvatske narodne banke (HNB) u odgovoru na upite o likvidaciji Štedbanke, ističu kako su pored financijskog stanja, koje se u prvom redu ogleda u stopi adekvatnosti regulatornog kapitala, za postupak prestanka i likvidacije kreditne institucije značajni i pokazatelji likvidnosti.

“Prema redovitim financijskim izvješćima koje kreditne institucije dostavljaju HNB-u, navedeni pokazatelji za Štedbanku d.d. su iznad propisanih regulatornih zahtjeva. Sve navedeno ukazuje na to da likvidacija Štedbanke d.d. neće imati nikakav utjecaj na bankovni sustav u Republici Hrvatskoj, odnosno na njegovu stabilnost”, ocjenjuju u središnjoj banci.

Po podacima Hrvatske narodne banke, krajem rujna ove godine ukupna imovina banke iznosila je 762,56 milijuna kuna, čime Štedbanka u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj ima udio od 0,19 posto.

Iz HNB-a podsjećaju da je prestanak rada odnosno likvidacija kreditnih institucija, osim Zakonom o trgovačkim društvima, regulirana i odredbama Zakona o kreditnim institucijama (poglavlje XX. Likvidacija kreditnih institucija), a kako Štedbanka ima namjeru provesti redovnu likvidaciju na taj se postupak odnose odredbe poglavlja XX.1. Redovna likvidacija kreditne institucije (članci 250. do 254. Zakona o kreditnim institucijama).

Prema tim je odredbama, banka prije donošenja odluke glavne skupštine o prestanku društva dužna obaviti prethodne konzultacije s HNB-om.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock