Tri najveća telekoma u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, ove su godine ostvarili snažne poslovne rezultate.

Sva tri telekoma iduće planiraju nastavak investicija, inovacija i poticanja digitalnih kapaciteta, a očekuju smanjenje nameta, poručuju predsjednici uprava tih kompanija.

Za HT 2017. je, po riječima predsjednika Uprave HT-a Davora Tomaškovića, donijela rast svih ključnih poslovnih pokazatelja treću godinu zaredom, te veliki regionalni iskorak akvizicijom Crnogorskog Telekoma, što je važno i za budućnost, jer HT time dobiva priliku za izvoz znanja i dobre prakse iz Hrvatske, ali i druge domaće inovativne tvrtke pristupom regionalnom tržištu.

HT nastavlja investirati, upozorava na odljev stručnjaka

Tomašković je istaknuo i važnost stabilnosti poslovanja HT-a za kontinuirani porast investicija, po kojima je, kako kaže, već nekoliko godina najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Navodi da je HT u četiri godine u komunikacijsku infrastrukturu i tehnologiju investirao više od šest milijardi kuna.

– Samo u prvih devet mjeseci 2017. povećali smo investicije za 178 milijuna kuna ili za 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., što je izravan poticaj gospodarskom rastu Hrvatske i otvaranju novih radnih mjesta, naglašava Tomašković.

Ulaže se u poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga, povećanje brzina preuzimanja, bolji pristup mreži i tehnologiju koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom, čija je što veća dostupnost važna za cjelokupno gospodarstvo, ali i za smanjivanje razlika između ruralnih i gradskih područja

U fiksnom segmentu HT za gotovo 60 posto kućanstava u Hrvatskoj omogućuje brzine iznad 30 Mbit/s, dok njih 25 posto već imaju brzine preko 100 Mbit/s, čime će, kako kaže, HT sam ostvariti 70 posto ciljeva iz EU Digitalne agende 2020 za Hrvatsku.

– Nadamo se da će Vlada nastaviti sa smanjenjem nameta, kako bi nastavili još više ulagati u budućnosti, a ulaganja bi i imala veće rezultate s manje nameta na investicije. U Hrvatskoj danas plaćamo neke namete na investicije u telekomunikacijsku infrastrukturu koji ne postoje nigdje u Europi, poručio je Tomašković.

Najavljuje da će HT nastaviti razvijati infrastrukturu, proizvode i usluge kojima Hrvatsku priprema za promjene koje dolaze, poput pametnih gradova, odnosno rješenja za pametne autobusne stanice, rasvjetu, parking i drugo.

Smatra da takva rješenja osiguravaju Hrvatskoj poziciju u globalnoj digitalnoj ekonomiji, za što uz kvalitetnu infrastrukturu trebaju i pametni ljudi, pa HT zato ulaže i u stipendije mladih, s naglaskom na STEM vještine.

– Na žalost, suočeni smo s pojačanim odljevom visokoobrazovanih stručnjaka zbog nedovoljno visokih primanja i usprkos visokim bruto plaćama, što je posljedica visokog poreznog opterećenja na dohodak. Jedno od rješenja moglo bi biti uvođenje ‘flat tax-a’ na dohodak kako bi upravo ovaj segment stručnjaka imao bolja primanja i ostao u zemlji, kaže Tomašković.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Shutterstock