RIM, 28. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Talijanski potrošači i kompanije razilaze se u očekivanjima za predstojeće razdoblje, pa su tako predviđanja potrošača u prosincu snažno poboljšana dok su poslovni čelnici pokazali veći oprez, pokazuje mjesečno istraživanje državnog statističkog ureda.

Istraživanje ISTAT-a pokazuje poboljšano raspoloženje među potrošačima i u proizvodnom sektoru nakon prosinačkog referenduma o ustavnim promjenama, koji je za posljedicu imao pad vlade bivšeg premijera Mattea Renzija.

ISTAT-ov indeks očekivanja u industriji porastao je u prosincu na najvišu razinu u ovoj godini, od 103,5 bodova, sa 102,2 boda koliko je iznosio u studenom.

Indeks koji mjeri povjerenje potrošača poskočio je pak u prosincu na najvišu razinu od srpnja, od 111,8 bodova, sa 108,1 boda u studenom.

Znatno je pak pogoršano raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, pa je istraživanje za gospodarstvo u cjelini pokazalo pogoršana očekivanja u odnosu na prošli mjesec. Tako je odgovarajući indeks pao drugi mjesec zaredom, sa 101,4 boda u studenom na 100,3 boda u tekućem mjesecu.

Talijanski gospodarski rast blago se oporavio u trećem tromjesečju, potaknut domaćom potražnjom, no i dalje se očekuje da neće premašiti jedan posto u ovoj godini, čime bi Italija zadržala uobičajenu poziciju u skupini gospodarstava eurozone s najslabijim rastom.

(Hina)