Digitalni nomadi dobri potrošači, a za razliku od turista trebaju dulji smještaj, nerijetko u periodima izvan glavnih sezonskih mjeseci.

Evo što osim odlične Internet veze trebaju digitalni nomadi. – Trebaju druženja, odnosno mogućnosti u kojima će se susretati s drugim ljudima, jer oni nisu obični turisti koji trebaju ležaljku na plaži, već traže društvo, suradnike s kojima bi radili i mogućnosti za različite vanjske aktivnosti, jer su svojim poslom dulje za ekranima pa trebaju uključivanje u sport, izlete da istraže novu okolinu, rekreaciju kroz outdoor aktivnosti – poručuje T. Polegubić. Hrvatska je odavno na ruti digitalnih nomada, a u splitski Saltwater kaže ponekad dođe i njih desetak tjedno. Kada organiziraju zajedničke večere dođe ih i dvadesetak.

Na specijaliziranim stranicama i u aplikacijama stotine je digitalnih nomada već ostavilo svoje recenzije boravka u Dubrovniku. Već smo pisali kako se u Dubrovniku kvaliteta zraka, sigurnost i mir, ocjenjeni najvišim ocjenama, promet, obiteljski život, općenito kvaliteta života, zdravstvo, ljubaznost prema stranicima, rasna tolerancija, također su dobri dok je naročito grijanje, pa odnos prema ženama, homoseksualcima i noćni život ocijenjen najlošije. Trenutno prema recenzijama nomada Cavtat nudi bolju zabavu od Dubrovnika.

INTERNET-CAFFE PROBLEM

Ilustratorica i vizualna umjetnica Tea Jurišić, digitalni je nomad mada u Hrvatskoj ne treba vizu. Svoj posao može raditi odasvud gdje dopire internet signal pa i iz Grčke gdje se trenutno nalazi. Digitalno nomadstvo kao način života je svjetski trend, na koji je pandemija Covida 19 utjecala jedino reduciranjem avionskih letova. Tea i njen dečko Ludwig putuju kamperom, a na putu do Grčke zaustavili su se i u Dubrovniku.

– U Hrvatskoj smo sve pripremili da budemo skoro potpuno neovisni. Ugradili smo u kamper litijske baterije i solarno napajanje, vodu, internet u svakome kutku, da mogu nesmetano raditi. Postoji nekoliko stvari koje su se pokazale jako korisnima kada sam počela s ovakvim načinom života. Najbitnije je imati novčane rezerve, dok se ne prilagodite novom stanju, a ja sam od prije imala stalne klijente za koje radim – kaže Tea. – Digitalnim nomadima u Hrvatskoj najviše nedostaje Internet-cafea kao i svugdje po svijetu, jer kada dođe iz inozemstva nema odmah riješen Internet pa želi sjesti u kafić s dobrom wifi vezom, a toga trenutno nema. 

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Privatni Album