ZAGREB, 12. svibnja 2017. (Hina) – Zaklada za unapređenje socijalnog poduzetništva i života djece “Reach for Change-Budi promjena” i Tele2 Hrvatska od 12. svibnja do 1. srpnja provode natječaj za projekte kojima se unapređuju život i budućnost djece, a odabrane će sufinancirati godinu dana s po 180 tisuća kuna.

Najavljujući taj natječaj i suradnju u petak na konferenciji za medije u sjedištu HUP-a, predstavnici te Zaklade, Tele2 Hrvatska i švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj naglasili su važnost socijalnog poduzetništva općenito za razvoj društva, a pogotovo djece, njihova zdravijeg i sretnijeg djetinjstva i odrastanja, učenja i uključivanja u zajednicu.

“Na tom projektu Zaklada i Tele2 Hrvatska rade od 2015. i do sada smo zajednički pomogli sedam projekata malih poduzetnika za sretniju budućnost djece, te se nadamo da će i ove godine biti dosta prijava, koje će potom obraditi posebni žiri i odabrati najbolje. Sretni smo što i na taj način možemo podržati socijalne poduzetnike, jer je to i dio naše vizije i poslovne strategije, a osim financiranja projekata tu nam je bitan i razvojni i inovacijski potencijal”, naglasio je predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

Regionalna direktorica Zaklade “Reach for Change” Tatiana Burmistrova naglasila je pak širenje zaklade na cijeli svijet, pa je tako danas, a nakon osnivanja u Švedskoj 2010., prisutna u 18 zemalja na svim kontinentima, gdje ukupno podržava gotovo 160 projekata.

“U Hrvatskoj kao i u drugim zemljama gdje neprofitno djelujemo najčešće je dobro zanimanje za socijalno poduzetništvo, kao i razina inovativnosti koja se pritom pokazuje u projektima za djecu. Razlike postoje u partnerima-kompanijama s kojima surađujemo – tamo gdje radi Tele2 uvijek s njima surađujemo, ali ima i drugih vrsta kompanija, poput medijskih kuća i drugih s kojima to financiramo i promoviramo”, istaknula je Burmistrova.

Poručila je da podržavaju “hrabre, pametne i dobre projekte za djecu, te sve one koji poštuju djecu i djetinjstvo, u čemu je jako važna sloboda življenja i stvaranja, a što se u svijetu vrlo često i sve više zanemaruje”.

Slično je kazao i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt ističući kako je socijalno poduzetništvo u Švedskoj vrlo razvijeno, a pogotovo od 2008. kada je švedska vlada osnovala Zakladu znanja te danas u toj zemlji djeluje više od 350 socijalnih poduzeća koja zapošljavaju oko deset tisuća ljudi.

“U to se sve više uključuju i švedske razne kompanije koje to rade zbog društvene odgovornosti, a uz podršku vlade je i lakše i bolje. Tako to čini i Tele2, pa i u Hrvatskoj, i sretni smo da i time možemo pridonijeti boljoj kvaliteti života djece i zajednice”, kazao je Schmidt.

(Hina)