POREČ, 12. svibnja 2017. (Hina) – Trodnevna, 24. međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra koju organizira istoimena udruga istarskih proizvođača grožđa i vina, otvorena je u petak u porečkoj sportskoj dvorani Žatika uz sudjelovanje stotinjak istarskih vinara i njihovih kolega iz Slovenije i Hrvatskog primorja.

Na ocjenjivanju vina za ovogodišnju Vinistru dodijeljeno je rekordnih 69 zlatnih medalja za malvaziju i 24 za teran, a broj izlagača najveći je dosad.

“Ovogodišnje ocjenjivanje pokazalo je izuzetan potencijal istarskih vinara i Istre kao vinske regije s do sada najvećim brojem prijavljenih uzoraka vina u povijesti ocjenjivanja”, rekao je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti na otvaranju izložbe.

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja kazala je kako Vinistra nije obična gastro-enološka izložba nego je postala kulturna manifestacija i dom vrhunskih vina i vinara koji doprinose očuvanju istarske enološke baštine.

“Upravo su naši vinari dali velik doprinos u prepoznavanju Hrvatske kao zemlje vina”, poručila  je Deranja.

Izaslanik predsjednika Vlade i pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić istaknuo je kako je Istra najznačajnija vinarska regija na ovim prostorima, jer između ostalog ima 3.200 hektara vinograda a resorno ministarstvo, kako je rekao, aktivno je u reguliranju, financiranju i potporama.

Istarski župan Valter Flego ustvrdio je kako se Istra iz godine u godinu svrstava na listu najboljih vinskih regija na svijetu što, smatra on, nije slučajnost već plod marljivog rada i truda istarskih vinara.

“Upravo je Vinistra kao jedna od najvažnijih manifestacija u području vinogradarstva i vinarstva pridonijela da se Istra pozicionira kao jedna od vrhunskih destinacija za ljubitelje vina diljem svijeta”, zaključio je Flego.

Vinsku izložbu prati bogat gourmet program u kojem će se predstaviti brojni restorani, a na programu je i više vinsko-gastronomskih degustacija.

Partner ovogodišnje Vinistre je švedska vinska udruga Muenskankarna koja je proglasila Istru vinskom regijom 2017. godine, a prvog dana manifestacije Vinistru je obišao i ugledni britanski vinski publicist Oz Clarke.

(Hina)