Jedna od velikih dobrobiti članstva u Europskoj uniji koja se proteže kroz sve države članice i vrijedi za sve njezine građane jest mogućnost pozivanja mobitelom i surfanja internetom diljem EU po cijenama kao u matičnoj zemlji. Popularni roaming pravi je pokazatelj jedinstvenog europskog tržišta koji je sve stanovnike EU zaista povezao i koji svakom ‘stanaru’ EU donosi osjećaj da se radi o zajednici koja funkcionira jedinstveno, bez granica.

12 eura iznosio je trošak razgovora od 4 minute prije roaminga

Potrošače je potrebno bolje informirati o posebnim uvjetima i urediti odredbe za putnike u tranzitu avionom ili brodom. Neslavan primjer je njemačka putnica koja je, ne znajući da se roaming drugačije obračunava na brodu na moru, dobila račun od 11 tisuća eura.

Ne može se dogoditi da pružatelji usluga namjerno smanje brzinu interneta korisnicima mobilnih uređaja zbog boravka u inozemstvu, a posebno ohrabruje da je 38 operatora iz EU i država jugoistočne Europe dogovorilo smanjenje naknada korištenja mobilnih podataka od listopada.

Zablude se još događaju kada, primjerice, stanovnik Hrvatske ode u Francusku i pomisli da mobitelom može nazvati Francuza bez većeg računa. No, to nije tako. Jer ako nazivanje prijatelja iz Francuske plaćate, primjerice, jedan euro po minuti kada ga zovete iz Hrvatske, jednako toliko ćete platiti takav poziv i kada ga nazove iz Pariza s ‘hrvatskim mobitelom’. Tu se radi o pozivu iz hrvatske mreže u francusku, a budući da vam roaming omogućava da se s hrvatskim mobitelom ponašate i u Francuskoj kao da ste u Hrvatskoj, nema razlika ni u pozivanju korisnika u francuskoj mreži, premda vam na mobitelu piše da ste u tom slučaju korisnik iste mreže.

Jednako tako, osim zemalja članica EU, u roaming su se priključile i neke države nečlanice poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške, dok valja paziti pri putovanju u Švicarsku, u kojoj nema ‘roaming like at home’ mogućnosti. Nerijetko na tu činjenicu zaborave oni na proputovanju Švicarskom, uz tek stanku na aerodromu, no račun ih uvijek podsjeti. Velika Britanija, koja je napustila EU, ipak je još uvijek u roamingu, i bit će, spram sadašnjih dogovora do kraja 2024.

Uskoro će i zemlje tzv. Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), odnosno one koje još nisu ušle u EU a nalaze se na tom području, imati zajedničku, nižu tarifu u roamingu. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay