Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama danas stupa na snagu. Najveća novost koju ZEK donosi kada se radi o pravima korisnika telekomunikacijskih usluga jest da je njime propisana uspostava svojevrsnog registra dužnika, pandana bankarskog HROK-a, piše u utorak Večernji list.

Radi se o omogućivanju prikupljanja i elektroničke razmjene nužnih podataka o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora i to isključivo radi procjene njihove platežne sposobnosti.

Kako su kazali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, time se ostvaruje cilj od općeg interesa za Republiku Hrvatsku, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga, odnosno smanjenje ukupnog broja blokiranih dužnika u državi budući da se najviše ovrha odnosi upravo na ovršne postupke koje pokreću operatori elektroničkih komunikacija.

Dakle, prema ZEK-u, teleoperatori će moći razmjenjivati podatke o korisnicima, a glavnu ulogu u tom procesu imat će Financijska agencija (Fina) koja je imenovana posrednikom te mora predložiti i pravilnik koji uređuje detalje razmjene podataka, koji naposljetku donosi ministar, a treba biti donesen za šest mjeseci.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com