Hrvatska će u utorak dobiti definitivnu potvrdu o ulasku u europodručje i bit će poznat konačni tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro, pa je ministar financija Zdravko Marić to nazvao povijesnim danom. 

“Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni”, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić po dolasku na sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin), koje će u utorak usvojiti tri pravna akta – odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro. Definitivni tečaj konverzije kune u euro je tržišno osjetljiva informacija, stoga će ona ostati nepoznata sve do konačnog usvajanja odluke. Marić kaže da će se nakon što bude poznat konačni tečaj aktivirati određene odredbe hrvatskog zakona o euru, to jest kreće se najprije s dobrovoljnim, a od 5. rujna s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena u kunama i euru.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay