Sve je veća rasprava o ograničavanju ili potpunoj zabrani korištenja aplikacije TikTok. Iako je jedna od najpopularnijih ikad, političari diljem svijeta tvrde da ima mnogo mračniju i opasniju stranu. To se odnosi na sigurnost i privatnost korisnika. Ističe se da pravila TikToka dopuštaju aplikaciji prikupljanje gotovo beskonačne količine uključujući čak koji telefon i odakle pristupa platformi, a što bi se u moglo iskoristiti za upravljanje uređajem, kibernetičke prijetnje i iskoristiti za napad na korporativna okruženja.

Dio razloga drži vodu, ali isto tako gotovo sve aplikacije društvenih medija imaju vrlo opsežne uvjete korištenja koji im također dopuštaju prikupljanje tone podataka.  Očito glavni razlog zabrane su neki politički temeljeni problemi jer je TikTok u vlasništvu kineske tvrtke Bytedance.

Gdje je aplikacija zabranjena?

Aplikacija je zabranjena za korištenje na službenim telefonima  zaposlenicima u   vladi SAD-a i većini saveznih država,  Tajvanu, Europskoj komisiji, Ministarstvu obrane Njemačke i Danske.  Nizozemska vlada savjetuje dužnosnike da ne koriste aplikaciju. Zabranu je najavila vlada Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva te predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Prema najnovijim informacijama,  Nacionalna agencija za cyber sigurnost i sigurnost informacija (NUKIB) u Češkoj, upozorila je da korištenje predstavlja rizik kako za državne službenike, tako i za javnost.  Aplikaciju su  okarakterizirali “sigurnosnom prijetnjom” .

Cijeli članak možete pročitati na: pcekspert.com

Foto: Pixabay