Andrea Kučiš i Velimir Grgić autori su knjige o popularnoj aplikaciji TikTok koja je upravo objavljena u izdanju MBbooksa.

Viralna senzacija TikTok zavladala je svijetom društvenih mreža. Aplikacija je rođena u Kini 2016. godine, a trenutačno broji oko 850 milijuna aktivnih članova u čak 150 zemalja. Upravo je izašla i jedna od prvih, a zasigurno prva hrvatska knjiga o tom fenomenu koji je transformirao popularnu kulturu. Njeni su autori marketinška stručnjakinja i popularna tiktokerica Andrea Kučiš te Velimir Grgić, pisac i filmaš te autor desetak knjiga o glazbi, filmu i popularnoj kulturi, od K-popa do japanske komedije. Njihova “TikTok Book” u izdanju MBbooksa na police hrvatskih knjižara stigla je prije nekoliko dana. Što je zapravo TikTok, zanimalo nas je – obična društvena mreža ili nešto više?

– TikTok je, jednostavno, novi prostor za kreativno izražavanje ljudi svih uzrasta, ali ispostavilo se da je najpopularniji kod mlađih generacija. Klinci koji odrastaju u digitalnom prostoru u njemu su našli način kako da se kreativno izraze. Ono čime se bavi knjiga su neki od najpopularnijih trendova na TikToku, u rasponu od plesnih izazova preko skeč komedije do svih mogućih ideja i sadržaja koji se može realizirati unutar tog zadanog formata od nekoliko sekundi – kazao nam je Grgić te dodao da i ta platforma, kao i sve, ima svoje trendove, ali i svoje “autsajdere”. Postoji i takozvani alternativni ili kako ga nazivaju – punk TikTok, a bezgranična sloboda kreativnog izražavanja koju TikTok omogućuje korisnicima, dovela je i do stvaranja nekih fantastičnih eksperimentalnih umjetničkih formi.

A TikTok, osim tinejdžerske razbibrige, za neke može postati i iznimno lukrativan biznis. Neke od najpopularnijih tiktokerica, poput sestara Charli i Dixie D’Amelio, postale su milijunašice zahvaljujući svojim megapopularnim videima koji su im omogućili da pokrenu svoje linije kozmetike, objave knjige i bave se filmom. Mlađa sestra, šesnaestogodišnja Charli, upravo je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba s najviše pratitelja – njih više od osamdeset milijuna. Druga po broju pratitelja, ali prva po količini zarađenih dolara je Addison Rae Easterling, koja je od ljeta 2019. do danas, svoj bankovni račun podebljala za čak pet milijuna dolara. To je nešto što je njihovim roditeljima vjerojatno bilo nezamislivo – ističe Grgić, da te nekoliko sati provedenih u sobi s mobitelom može učiniti milijunašem.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay