Otkako je Tvrtka Matijevića (29) djevojka nagovorila da se prijavi na izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika sa svojom inovativnom proizvodnjom pčelinjeg otrova, cijeli poslovni i privatni život ovog zagrebačkog agronoma potpuno se promijenio.

Na imanju u Daruvarskom Brestovcu, gdje potpomognut sredstvima iz europskih fondova proizvodi aroniju i med, prateći natječaje Ministarstva poljoprivrede, napravio je minijaturni laboratorij za proizvodnju pčelinjeg otrova i novih krema.

– Druga stvar koja nas čini konkurentnima je sama tehnologija i način sakupljanja pčelinjeg otrova. Trenutno su na tržištu zastarjele tehnologije, koje se koriste već 30 godina, u sakupljanju pčelinjeg otrova. Dok se Kinezi i Amerikanci hvale da na deset košnica za 45 minuta proizvedu 1 gram pčelinjeg otrova s 50-60 posto melitina, naša je proizvodnja daleko naprednija te na deset košnica za 25 minuta proizvedemo 3 do 5 grama pčelinjeg otrova koji sadrži 70 posto melitina, proteina koji se u njemu nalazi, i na posljednjem je istraživanju, koje je provedeno u Australiji, ubio stanice najagresivnijeg raka dojke za 60 minuta – kaže Matijević.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay