Više od 54 milijuna noćenja do sada ove godine ili 50 posto lanjskih, dokaz su da se turizam ipak dobro snašao u pandemijskoj 2020. godini, a to iskustvo je i dobar temelj za 2021., koja bi mogla donijeti bolje rezultate, ocjena je direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića.

Promet u prosincu znatno manji nego prošlih godina

“To znači da se do kraja godine u Hrvatskoj i mnogim zemljama svijeta ne mogu očekivati neka veća turistička kretanja”, kaže Staničić.

Dodaje da turizam ipak nje zamro, što pokazuju podaci eVisitora koji bilježe aktivnosti u oko 200 hotela, 20 kampova te u više od 1.600 objekata u domaćinstvu, pri čemu je promet znatno manji nego u prosincu prošlih godina.

Iskustva iz 2020. dobar temelj za 2021.

“Ključna u 2020. je bila suradnja sa svim relevantnim dionicima, od nacionalnih i lokalnih stožera civilne zaštite, policije i diplomacije, pa do stranih i domaćih partnera te medija kako bi do svih došla točna, precizna i potpuna informacija. Ostvarenih više od 54 milijuna noćenja je vrlo dobrih 50 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju, ali i dokaz da smo se dobro snašli i u danim okolnostima bili uspješni”, komentira Staničić.

Smatra da je stečeno iskustvo dobar temelj za 2021. godinu, jer će njezin početak zasigurno obilježiti intenzitet epidemioloških mjera, koje će se na emitivnim tržištima donositi s ciljem usporavanja i obuzdavanja pandemije koronavirusa.

Na proljeće uz cijepljenje mogući pozitivniji trendovi i bolji rezultati

Sukladno tome, Staničić predviđa da se ni tijekom zimskih mjeseci 2021. gotovo nitko, pa ni u hrvatskom turizmu, ne može nadati značajnijim turističkim tijekovima, nego možda tek od proljeća.

“Dolaskom lijepog vremena očekuje se pozitivnija epidemiološka situaciju, a time i više putovanja, ali uz izrazitu ‘last minute’ i potražnju za sigurnim te brzo i lako dostupnim destinacijama. Pozitivan učinak očekuje se i od početka cijepljenja, što se primjerice pokazalo već kod touroperatora TUI Nordic, koji je za 2021. već zabilježio porast rezervacija, posebice za Hrvatsku, čim je objavljena vijest o početku cijepljenja stanovništva”, iznosi Staničić.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay