Najviša prosječna mjesečna neto plaća u 2022. godini obračunata je zaposlenima u području djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 10.956 kuna, što je 57,1 posto više od prosječne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj, pokazala je analiza Financijske agencije (Fine).

U 2022. godini za 996.213 zaposlenih (prema satima rada) kod 150.846 poduzetnika, obveznika poreza na dobit (bez financijskih institucija), koji su prema Zakonu o računovodstvu obveznici sastavljanja godišnjeg financijskog izvještaja (GFI), obračunata je prosječna mjesečna neto plaća od 6.973 kune , što je povećanje od 9,7 posto, u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosila 6.356 kuna.

Finina analiza prosječnih mjesečnih neto obračunanih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su lani poduzetnici u tri djelatnosti – prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu, zapošljavali 54,5 posto ukupno zaposlenih, s time da u građevinarstvu i trgovini na veliko i malo zaposleni za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay