SPLIT, 21. veljače 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u utorak u splitskom hotelu Park četvrtu manifestaciju u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije “Doručak s hrvatskih farmi” na kojoj su predstavljeni sustavi označavanja domaćih proizvoda.

Na “Doručku” su bili posluženi domaći proizvodi – mlijeko i mliječne prerađevine, meso, jaja, med i kruh.

Predstavljen je i sustav dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda.

Tolušić je izjavio da kod građana i ugostitelja treba probuditi svijest da je hrvatsko najkvalitetnije i najbolje.

Domaći se proizvodi, po njegovim riječima, trebaju ponuditi građanima i turistima.

“Ne mogu zamisliti stranca koji kuša ove specijalitete i ne poželi se vratiti po još. Čuvajmo našu tradiciju, naše male kulinarske tajne i očuvajmo ovaj neizostavni dio našeg nacionalnog identiteta. Zajedničkim naporima učinit ćemo domaću hranu dostupnu svim našim kućanstvima”, rekao je Tolušić.

Poticanjem ovakvih manifestacija i kupovinom naših proizvoda pomaže se domaća poljoprivreda i gospodarstvo, dodao je.

Kazao je kako tržište hrane još uvijek nije dovoljno sređeno i poručio da će ga urediti.

Najavio je da će se zakonom o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse uspostaviti korektan odnos proizvođača, otkupljivača i trgovaca, naglašavajući da taj zakon neće protežirati domaće proizvode, ali će proizvođačima i otkupljivačima osigurati fer tržišnu utakmicu.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako treba poduzeti sve na zaštiti hrvatskih proizvođača, pohvalivši mjere Ministarstva poljoprivrede za jačanje kontrole hrane iz uvoza.

(Hina)