NOVA GRADIŠKA, 20. siječnja 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je na otvaranju dvodnevne manifestacije “Poljoprivredno poduzetničke ideje Nova Gradiška 2017.”, pozvao poljoprivrednike da se javljaju na natječaje za sredstva iz fondova EU-a ocijenivši te fondove ključnima za razvoj poljoprivrede.

“Ovom manifestacijom potičemo razvoj poljoprivrede i poduzetništva. Prezentirat ćemo mogućnosti korištenja EU fondova, koje na žalost do sada nismo dovoljno koristili. Upravo bolje korištenje sredstava EU-ovih fondova ključ je daljnjeg razvoja hrvatske poljoprivrede”, rekao je Tolušić.

Na Ministarstvu je ubrzanje procedura i raspisivanje što više natječaja, a na poljoprivrednicima da se na te natječaje jave, dodao je Tolušić napomenuvši da su im na raspolaganju županijske razvojne agencije i lokalne akcijske grupe (LAG-ovi).

Na upit novinara ministar je komentirao problematiku raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Ocijenio je da država dosad poljoprivrednim zemljištem nije raspolagala kako treba.

“Ne znamo koliko čega imamo, netko plaća-netko ne plaća, netko plaća 500, netko 1.500 kuna po hektaru… Moramo uvesti reda u tom dijelu”, rekao je.

Ujedno je izvijestio da se priprema novi zakon te da će raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem biti vraćeno općinama i gradovima, ali uz znatno jače kontrole.

“S poljoprivrednim zemljištem konačno nešto moramo napraviti, da njime netko upravlja. Dosad je formalno upravljala država, ali ne na pravi način”, rekao je Tolušić.

Manifestacija poljoprivredno poduzetničke ideje održava se već 19 godina. Uz niz stručnih predavanja vezanih uz poljoprivredu i poduzetništvo dio manifestacije je sajam na kojem svoje proizvode predstavljaju obiteljska poljoprivredna gospodarstava.

Prije otvaranja manifestacije ministar Tolušić je posjetio tvrtke Poljoprivredno prehrambeni kompleks i Slavonija slad.

(Hina)