Treće tromjesečje 2022. donijelo je peti uzastopni pad na godišnjoj razini za svjetsko tržište osobnih računala (uključujući tablete), prema Canalysu. Ukupne isporuke pale su na 105,6 milijuna jedinica, što je pad od 14 posto u odnosu na treće tromjesečje 2021. i sekvencijalno povećanje od samo 1 posto u odnosu na drugo tromjesečje 22., u kojem je došlo do velikog prekida opskrbe zbog obustave rada zbog COVID-a u Kini.

Potražnja u svim kategorijama proizvoda i segmentima krajnjih korisnika bila je ugušena sve lošijim makroekonomskim uvjetima, budući da su potrošači i tvrtke podjednako usvojili oprezniji pristup trošenju na uređaje. Isporuke tableta pale su za 6 posto u trećem tromjesečju na 35,3 milijuna jedinica, dok su isporuke Chromebooka pale za 29 posto na 4,2 milijuna jedinica, što je najmanji broj isporuka u trećem kvartalu od 2019.

Pad tržišta tableta nastavio se ubrzano u trećem kvartalu nakon pada od 11 posto u prethodnom kvartalu. Apple je prednjačio na tržištu, ali su njegove isporuke iPada pale 12 posto na godišnjoj razini na 13,4 milijuna jedinica. Drugoplasirani Samsung objavio je isporuke od 6,6 milijuna jedinica u trećem tromjesečju, s relativno skromnim padom od 8 posto. Amazon je osigurao treće mjesto, uspjevši povećati isporuke za 18 posto na 3,2 milijuna jedinica, potaknut velikim popustima na svoje tablete Fire za Prime Day. Lenovo i Huawei zauzeli su četvrto i peto mjesto, pri čemu su oba dobavljača Androida pretrpjela značajan pad od 37 posto odnosno 41 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay