Situacije u kojima građani kasne s plaćanjem računa premda su ih platili na dan dospijeća ali se uplate knjiže dan, dva kasnije, osobito ako se plaća u petak pa uplata ‘sjeda’ u ponedjeljak, Europska komisija planira ukinuti instant plaćanjima što traju samo 10 sekundi.

S instant plaćanjem na dan dospijeća, padao on u petak ili na praznik, nema kašnjenja ni plaćanja zateznih kamata. Novim zakonskim prijedlogom komisija je odredila da će se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji morati omogućiti instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije. Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

TEHNOLOGIJA BRZA, A MI…

– Budući da tehnologija za trenutačna plaćanja postoji od 2017., nema razloga da mnogi građani i poduzeća u Uniji ne mogu odmah poslati i primiti novac. Taj instrument za slanje i primanje novca u nekoliko sekundi posebno je važan u vrijeme kada računi kućanstava i malih i srednjih poduzeća rastu te se pazi na svaki novčić. Ova će inicijativa izravno koristiti građanima i poduzećima EU-a – kazala je Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta te istaknula da je skraćivanje vremena transfera na deset sekundi golema promjena i može se usporediti s prijelazom s pošte na e-poštu s obzirom na činjenicu da se danas gotovo 90 posto kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje na tradicionalni “spori” način kojim se plaćanja primaju samo tijekom radnog vremena, a na račun primatelja stižu tek sljedećeg radnog dana, što potraje i do tri kalendarska dana.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay