Gradonačelnik Novak ogorčeno: Ovo je pljuska otočanima, ali i gostima!

Gradska uprava u Hvaru posljednjih je dana “bombardirana” nizom pritužbi građana o (pre)skupim proizvodima na policama prodavaonica, premda lokalna vlast malo čime može utjecati na formiranje cijena. Društvenim mrežama šire se navodi da umak Pesto genovese, talijanskog proizvođača “Barilla”, u dućanu iz lanca “Studenac” košta 39,99 kuna, te da ga u njihovoj internetskoj trgovini ni nema.

Za usporedbu, isti proizvod u “Plodinama” u Jelsi je s 27,99 kuna snižen na 16,99. Cijena “Barilline” tjestenine Penne rigate u pakiranju od 500 grama u online shopu iznosi 8,99 kuna, a u Hvaru je 13,99 kuna. Litra viskija Johnny Walker Red Label u dućanima košta 239,99 kuna, a u internetskoj trgovini za bocu od 0,7 litara treba izdvojiti 129,99 kuna.

I tako bismo tko zna do kada i u kojim sve trgovinama mogli nabrajati enormna povećanja ili neusklađenost cijena (suncokretovo ulje, mineralna voda…), a kupcima zaista nije jasno gdje su sve te naše inspekcije koje plaćamo posredstvom poreza i sličnih davanja, kontrolira li itko stanje na tržištu i sankcioniraju li se takva društveno neprihvatljiva ponašanja.

Dobro upućeni Hvaranin rekao nam je da ih pitamo jesu li inspektori zaista zaduženi samo za “sitni zub”, jer kod velikih “butigijera”, prema njegovim saznanjima, oni uopće ni ne zalaze.

– Potrebno je naglasiti da u ime Grada oštro osuđujemo takvu poslovnu politiku trgovačkih lanaca. Trend porasta cijena u sezoni postoji već nekoliko godina, pa smo iste artikle u lipnju plaćali skuplje negoli u svibnju, da bi se u jesen opet cijene donekle snižavale, ali ono čemu svjedočimo ovoga ljeta uistinu je nedopustivo.

Cijene osnovnih artikala skaču i do 50 posto, a da ne govorimo o razlici cijena u pojedinim slučajevima i do 200 posto. Jasno nam je da se mora zaraditi, ali takva poskupljenja pljuska su u lice svim otočanima i njihovim gostima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay